Kezdetek… azaz miénk a lakás!

új építésű lakberendezés

MEGVETTÜK A LAKÁST! Igen, így, csupa nagybetűvel, mert a lakásvásárlás nem tud kisbetűs lenni (akinek az, az nem hinném, hogy lakberendezéses blogokat olvas). Mindegy, hogy beköltözünk-e azonnal, vagy van lehetőségünk még előtte hozzányúlni, máris elkezdünk tervezgetni. Hogy hogyan lesz a lakásból otthon. Hogy lesz a mienk, úgy igazán. A mi otthonunk. AZ OTTHON.

Jó így az elosztása? Cseréljük le az ablakot műanyagra? Csiszoljuk vagy cseréljük a parkettát ha már úgyis üres a lakás? A konyha nem tetszik de drága lenne új, inkább csak a frontokat cseréljük? Vagy csak dobjuk fel valahogy? Mi legyen a falakkal? Tisztasági festés muszáj? Ne fessük át inkább az egészet? Nem kerül ez túl sokba? Jók bele a hozott bútoraim? Ikeás vagy beépített szekrény legyen? Az ágyat lemértem, az biztosan befér…

A lényeg, hogy rengeteg kérdésben kell hamar dönteni. Vannak, akiknek nem a döntés az erősségük, vagy csak szimplán nem tudják elképzelni milyen lenne kéken, vagy éppen fehéren. Matton vagy magasfényűen. Esetleg kissé struktúrált felülettel. Mondhatnám, hogy itt jön képbe a lakberendező/belsőépítész – ki ki vérmérséklete szerint – de nem. Mert mindenki lakberendező is, pont ahogy focibíró. Ehhez mindenki ért. Legalábbis szeretne. És nem mellesleg a lakberendező drága. Persze ez egyáltalán nem tény, de legalábbis ez a percepció. Viszont a lakberendezés egy szakma, amit tanítanak. Ami azt jelenti, van is mit tanítani. Persze sok költözéssel, lakás átalakítással saját bőrünkön is tudunk komoly és hasznos tapasztalatot szerezni, de van, amikor kifejezetten jó ötlet segítséget keresni, főleg lakás vásárlás után, hiszen 8 számjegyű összegről beszélünk (ha 9-ről akkor pláne…), jobb ha szakértő kezekre bízzuk magunkat.

Másik verzió, hogy lakberendezők által jobban vagy kevésbé jobban megírt/kitalált rövid online kurzusok alapján saját magunknak tervezzük meg a lakásbelsőt. Ezt kizárólag komoly esztétikai érzékkel és kötél idegzettel rendelkező bátor vállalkozóknak ajánlom. De majd egyszer készítek én is ilyen anyagot, és az biztosan ütős lesz és bárkit jól elvezet a vázák és díszpárnák útvesztőjén át a harmonikus és élhető otthon felé. 🙂

Ha se lakberendező, se rövid tanfolyam, akkor maradnak a lakberendezési blogok, fórumok. Nagyon hasznos, bár nem garantálja a jó ízléssel berendezett otthont. Mindenesetre egy próbát megér, jobb más tapasztalatából okulni… Például egy szakértőéből.

Szólj hozzá!