Kit válasszak? Ismerd meg a lakberendeződet!

lakberendező kiválasztása

Kevésbé hívogató, de annál fontosabb téma: a lakberendező ars poeticája

Kinéztem egy lakberendezőt… Ő megálmodja nekem a tökéletes lakást, mit érdekel engem bármiféle ars poetica? Egyáltalán mit jelent ez egy lakberendezőnél?!

Teljesen jogos a kérdés. Azaz részben. Nem is az ars poetica a lényeg, hanem hogy megtaláld azt, akivel a legnagyobb összhangban tudsz együtt dolgozni (igen, „sajnos” a legtöbb esetben ez közös munka…), aki a vágyott stílusodhoz leginkább illeszkedőt tud alkotni. Ebben segít ha megismered a lakberendeződ „hitvallását”. Ezt megtalálhatod a honlapján/blogján/közösségi média bemutatkozó felületein, de egyáltalán nem biztos, hogy szöveges lesz. A hitvallását, stílusát tetten érheted a munkáiból, terveiből, amiket megmutat. Biztosan sok munkája van, amit nem publikál, de ami a honlapján az első képe, vagy FB-on a borítóképe, az biztosan fontos neki, szereti, büszke rá. Ha le is írja a tervezésről alkotott elképzeléseit, még közelebb kerülhetsz ahhoz, hogy megismerd őt. Nem feltétlenül a legnevesebb, a különböző médiumokban legtöbbet megjelenő szakember lesz a legjobb választás, mert nem biztos hogy ráérez arra, amit te keresel.

Érdemes figyelni a munkáinak a stílusát: találsz közte olyat, ami tetszik? Nem csak azért mert szépen megkomponált, de szívesen választanál is magadnak olyan nappalit. Több ilyen is van? Vagy túl csillogó/túl üres/túl színes a munkája? Ha egyik kép sem fog meg, nézelődj tovább… Fontos, hogy személyiségben is összeilljetek. Ha te csapongó vagy, akkor egy határozottabb lakberendező a jó választás. Ha fontos a praktikum, akkor egy racionálisabb gondolkodásúval fogsz jobban kijönni, ha a dekor, a képek, a kispárnák a kedvenceid, akkor művészibb beállítottságú partner lehet a nyerő.

Viszont ha már kispárnák és vázák, akkor akasszák a hóhért! Itt az én ars poeticám:  Szeretem, ha az otthonom rendezett, letisztult, harmonikus, és kevés, de személyes jelentéssel bíró dísztárggyal, képpel van berendezve. Fontos, hogy a lakásom ne díszpárnáktól, vázáktól, kis dekor termékektől legyen otthonos. Ne csak egy kirakat legyen, hanem egy élhető környezet, amibe akkor is jó hazaérni ha 2 gyerek ugrál épp a kanapén, vagy levettük a könyvet a polcról. Szeretek olyan lakásban élni, ahol nagyobbak, nyitottak a terek, benne jól átgondolt funkciókkal. Ha megkérdezel mit gondolok, én ezeket az elveket szeretném közvetíteni.

Szólj hozzá!