Eladás előtti felújítás? Megéri?!

Előre leszögezem, a témában nem létezik egyetemes igazság, vagy egy egyenlet amibe behelyettesítve a saját adatainkat, megkapjuk pluszos vagy mínuszos a befektetés végeredménye.. Inkább támpontként, gondolatébresztőként ajánlom az itt leírtakat: húzzuk rá a saját helyzetünkre, mérlegeljünk, majd döntsünk.

A kézenfekvő (és ma nagyon trendi) megoldás: a home staging. A home stagingelt ingatlanokkal kapcsolatban itthon gyakran előkerül bizalmatlanság: azért van így felöltöztetve, kicsinosítva hogy elrejtsenek valami hibát? Vagy így akarják többért eladni, mint amennyit ténylegesen ér, vagy egyébként nem eladható? A “mosogatóban ott a koszos edény” típusú ingatlanfotók korában tényleg nagy a kontraszt ha profi fotókat látunk vágott virággal, étkészlettel és kellemes textíliákkal telepakolva, de ez gyakrabban inkább igényességet jelez – vagy airbnb múltat. 🙂 A home staging mindenesetre nem az én műfajom, így most nem a szép befotózásról, megfelelő kiegészítőkről, mindennapi életünk használati tárgyainak elrejtéséről fognak szólni – ugyanis ez bármelyik lakás értékesítésénél hasznunkra válik, ráadásul aránylag alacsony költségvetéssel megvalósítható. Inkább fókuszáljunk a maradandó beruházásokra: amiről meg kell tudnunk, a potenciális vásárlónknak értéket jelent-e, vagy sem.

Mi az alapvető rákfenéje az eladás előtti felújításnak? Az, hogy gyakorlatilag egy szerencsejáték: beleölünk egy csomó pénzt, mindezt úgy, hogy nem ismerjük a vevőnk ízlését, csak reménykedhetünk hogy “betalál” valakinek. Vagy felújítunk egy teljesen semleges, vagy épp mai divatos, mainstream stílusban, hogy egy semmilyen tucatlakást hirdessünk. Bár ez utóbbival nagyobb a sikerre az esélyünk, mégis mindkettőnél komoly a rizikó, hogy a vevő a felújított lakásunkat nem fogja így értékelni, hiszen ő a saját ízlésére szeretné majd formálni, azaz újra szétdönti, így a szemében nem képvisel értékel az ingatlan felújított mivolta, így ennek az árprémiumát sem szívesen fizeti meg. És itt bekacsint újra a bizalmatlanság: megfelelő minőségben újította fel az eladó? A vezetékeket tényleg cserélte vagy csak úgy mondja? A régi burkolat fel lett szedve, vagy rárakatta és 2 hónap múlva recsegni fog az egész és hullámzik? A friss festéssel a beázást takarja el? De most mindezt tegyük félre, a paranoiának egy szintje érthető, így szerencsés ha a felújítást dokumentáljuk képekkel, számlákkal, így ez a kérdés aránylag könnyen kipipálható.

Kezdjük a piszkos anyagiakkal – számok nélkül, hogy örökérvényű legyen a bölcsesség. 🙂

A legnagyobb költséggel, és legnagyobb rumlival a vizes helységek, hidegburkolatok cseréje jár. Itt nagyon komoly esélyünk van, hogy stílussal, igényekkel mellényúlunk (zuhanyzó vagy fürdőkád, csempe szín, dekor kérdéskör), így ezzel érdemes a legóvatosabban bánni. 

Hasonló kategória a konyha: megcsináltatjuk a fullextrás magasfényű konyhát, szuperjól néz ki, de jaj! A vevőjelöltünk kedvence a side-by-side hűtő, amivel mi nem terveztünk (hiszen a beépített most a mainstream), így ahhoz hogy hozni tudja hőn szeretett konyhai nagygépét, bontani kell és újratervezni. Emellett a sütő/főzőlap választás is érzékeny kérdéskör, így talán ez is az a kategória, hogy főzzünk abból, amink van.

Következnek a melegburkolatok: parketta, laminált parketta. Ez az, amit érdemes átgondolni. A költségvonzata minőségtől függően jóval alacsonyabb, aránylag könnyen megoldható, de a vásárlás-költözés során ezzel az ember már nem szívesen bíbelődik, így egy jó ízléssel kiválasztott, mai kornak megfelelő színű/formájú melegburkolat sokat dobhat a lakáson.

A (laminált)parketta kérdés még mindig nem az aprópénz kategória, de amit mindenképp érdemes meglépni az a festés: ha színesek a falak azért, ha fehérek, azért. Egyébként a színes falakat is érdemes eladáshoz fehérre festeni, egyrészt növeli a térérzetet, másrészt világosabbnak tűnik tőle az ingatlan, arról nem is beszélve, hogy kellően neutrális szín, nem rostálódunk ki senkinél azért mert nem tetszik neki a falon látható szín. Az eleve fehér falat pedig a tisztaság miatt érdemes frissíteni, a mindennapi használatban óhatatlan kerül rá kézlenyomat, bútor széle nekihúzva, leeső ceruza, kifröccsenő pezsgő, bármi.. 

Ha van beépített szekrény a lakásban, de kissé elavult, akkor érdemes felfrissíteni: jöhet a krétafesték, új fogantyúk, vagy teljes frontcsere. Ezek nagyon sokat dobnak a kinézeten, és ezzel nehezebb is mellényúlni. Nem is nagyon koszos munka, szóval bátran vágjunk bele ha van rá lehetőségünk!

Végül itt van pár tényleg alacsony költségigényű ráncfelvarrási tipp:

  • Fali polcok, képek, amitől a fehér fal nem üres, hanem otthonos érzést sugároz.
  • Próbáljunk kicsit külső szemlélőként tekinteni az ingatlanunkra, és próbáljuk ne szobánként, hanem egy szerves egészként nézni az egész lakást. Ennek szellemében ha szükséges, cseréljük le a lámpákat, hangoljuk össze egy stílusra. Ha tetszik a vevőnek, lehet az alku része hogy maradjon a lakásban, de ha nem marad sem buktunk nagyot, felszerelhetjük az új lakásunkba, vagy el is adhatjuk.
  • A fentiek szerint nézzük meg kritikusan a függönyeinket is. Néhány kivételtől eltekintve válasszuk a földig érő verziót, nyújtja a teret, és minőségi érzést is kölcsönöz. Lehetőleg felejtsük el a mintákat, inkább a jó színválasztásra koncentráljunk.

És amikor az IKEA-skandi stílusban felújított lakások sokasága között megjelenik a hirdetésünk, némileg alacsonyabb irányáron, szorítsuk össze a fogunkat és gondoljunk arra mennyi pénz maradt a zsebünkben, és örüljünk hogy maradt energiánk és idegrendszerünk az új lakásunk átalakítására, saját ízlésünkre szabására. 🙂

Szólj hozzá!